SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ (helyett)


Jankovics János László

Jankovics János László

1943-ban születtem, Budapesten.

Az elbeszélések szerint az akkori szőnyegbombázások elől szüleim sietősen kiköltöztek anyám szülő falujába, Verőcére. Én ezt egy csöppet sem bánom, mindenkinek hirdetem, Verőce nemcsak a Dunakanyar, hanem kis szerencsével, és elbizakodottsággal a világ közepe is. A mai napig itt lakom. Amíg Róma a Tiberis partján hét dombra épült, addig Verőce dunapartján négy hegyre települt. A víz, a hegyek atmoszférája rátelepült látásomra, tehát a képekre is.

Sok kanyargós út után, négy évig korrigált Tamás Ervin festőművész.

Egy jóval későbbi alkalommal tipográfus végzettséget szereztem.

1997-től vagyok a MAOE tagja.

Alapítója és elnöke voltam a Verőcei Műhely Művészeti Egyesületnek, megszűnéséig.

Tizenhat évig működtettem közönségünknek és a Dunakanyar látogatóinak az Amaltheia Műteremgalériát.

Próbálkozásaim között, van egy szimbolista illetve neoszimbolista társaság összehozása. Örömteli vállalkozásaim másik eseménye, a „szép fogalmának” szellemi, lelki bejárása, e körüli előadásaim eseménye, végül felismeréseim könyv formában való megfogalmazása volt. A dolog rövid áttekintése – amit már mások is boncolgattak – hogy a szép fogalma igen hosszú ideje már nincs méltó helyén, így a hatása sem érvényesül. A hiba többek között az, hogy az esztétikába töpörítették gondolatkörét és érvényességét, holott az tágabb lelekifolyamat, és az élet minden területén helye volna, viszont helyette egész más van forgalomban. Érzésem szerint a szép fogalma a lét minősége számunkra. A kezdő gondolatom szerint, van bizonyos sorrendiség az eszmetársai között. Miszerint az első fogalom a „JÓ” a második a jó igazságtartalma; „IGAZ”, a harmadik pedig a „SZÉP” fogalma. Összekeverve nem működik. A szép, egy felsőbb minőségű élményvilágban érvényesül. Az írás címe:

EGY FESTŐ FELJEGYZÉSEI

ELŐHANG

ÉRTEKEZÉS A TRÁGÁRSÁGRÓL A Lamek komplexus.

AZ ENYÉM Elmélkedéseim a birtoklástól és más dolgokról, amit természetesen bárkivel megosztanék, így még a mienk is lehetne.

MIT ÉR A SZABADSÉG HELÓTÁK NÉLKÜL? Csendes vélekedés a szabadságról, amit szabadságunkban teszünk tönkre.

A SZÉP Az emberi lélek tükre.

A SZÉP REJTETT ÉLETE Hogy megtanuljunk látni…

BÚCSÚ AZ OLVASÓTÓL

Megköszönve érdeklődését, most röviden csak ennyit magamról. További részletező önéletrajzom itt elérhető.

Copyright © Jankovics János László